maanantai 16. joulukuuta 2013

Näin saat unelmiesi hiusvärin

  • Punainen haalistuu, ruskeasta tulee oranssi, vaalea kellertää ja raidoitus tekee hiuksista hattaraa. Näin saat unelmiesi värisävyn.
Paljon parjatussa suomalaisessa hiuslaadussa on yksi hyvä puoli: se on helppo värjätä millaiseksi tahansa. Silti moni on tyytymätön. Värjäys menee usein hitusen pieleen.
Turvaudu jatkossa sanoihin ja kuviin väritupsukartan sijaan. Selitä kampaajalle tarkasti, mitä haluat. Kerää paljon kuvia ihanista esimerkeistä ja ota ne mukaan.
1. Päätä, mitä haluat
Ennen kampaamokäyntiä voit suunnitella hiusväriä kangaspalojen avulla. Katso peilistä, miten eri sävyt sopivat ihonväriisi.
– Isokin värimuutos voi olla yllättävän imarteleva. Kun haluat pelata varman päälle, pysyttele lähellä alkuperäisiä värejäsi. Jos oma väri on hukassa, tyvikasvu ja kulmakarvojen sävy paljastavat totuuden, kouluttaja Heidi Alastaro Id Hairista neuvoo.
Kerää lehdistä tai muualta kuvia, joissa näet unelmäsävysi. Näin tavoitetukkasi konkretisoituu ja pääsette kampaajan kanssa helpommin yhteisymmärrykseen.
2. Kerro kampaajalle kaikki
On hyvä miettiä, haluaako tasaisen ja peittävän, elävän, läpikuultavan, leiskuvan, lämpimän vai viileän värin. Toive vaikuttaa siihen, millaisen värin ja värjäystekniikan kampaaja valitsee.
Lopputulokseen vaikuttavat aina hiusten kunto, hiuslaatu, alkuperäinen väri ja aiemmat käsittelyt. Ystäväsi täydellinen hiusväri ei välttämättä onnistu sinun hiuksiisi.
Valota kampaajalle värjäyshistoriaasi: kerro aiemmin tehdyistä käsittelyistä ja väriongelmista. Sano, jos tukkasi väri taittuu helposti punaiseksi, keltaiseksi tai vihreäksi. Suunnitteluvaiheessa kannattaa myös kertoa, onko valmis värjäyttämään hiuksiaan kerran kuussa vai puolessa vuodessa.
–  Mainitse kampaajalle, jos hiusten latvoissa on vanha vaalennus värin allapiilossa. Kun kampaaja tietää, mitä tukalle on tehty, hän osaa käsitellä sitä oikein, Heidi Alastaro neuvoo.
3. Luota tekijään
Jos kampaajasi sanoo, ettei tukkasi kestä vaalentamista, usko se. Hiusväri valitaan aina hiusten kunnon mukaan.
–  Mitä paremmassa kunnossa hiukset ovat, sitä vahvempaa ainetta käytetään. Mitä huonommassa, sitä hellävaraisempi valitaan. Näin hiukset pysyvät kunnossa ja väri kestää hyvin, kouluttaja Markku Ruotsalainen KC Professionalilta sanoo.
4. Sinä olet oikeassa
Kampaaja tuntee kemian, väriopin ja tekniikat, mutta makuasioissa asiantuntija olet sinä. Jos lähdet kantakampaamostasi aina tyytymättömänä, vaihda värjäriä. Tee taustatyötä – ethän osta mekkoakaan kiertämättä muutamassa kaupassa. Kuuntele ystävien suosituksia ja kysele kampaamoista, kuka olisi loistava tekemään juuri sellaisen värin kuin sinä haluat. Käy rohkeasti vakoilemassa, missä sinun tyylisesi unelmakampaaja työskentelee. Kampaamon ja kampaajan tyyli kertoo paljon heidän maustaan ja vahvuuksistaan.
5. Poimi sopivin trendi
Luonnollisuus on suurin hiusväritrendi juuri nyt. Hiusten halutaan näyttävän värjäämättömiltä, vaikka omaa sävyä viritetään todellista täydellisemmäksi.
Catwalkien keskivaaleat ja vaaleanruskeat tukat näyttävät auringon haalistamilta. Muodikkaimmat punaiset ovat pehmeitä ja luontevia. Sekä vaa
leat että tummat hiukset ovat läpikuultavan loistavia.
Luonnollisuutta voi rikkoa karkkiväreillä. Vaaleanpunaiset, violetit, siniset ja vihreät sekoitetaan luonnonsävyihin liukuvärjäyksenä tai leveinä vaakaraitoina. Jos luonnollisuus ei innosta, värin voi lyödä aivan yli: peittävät ja leiskuvat sävyt saavat nyt näyttää epätodellisilta.
MILLAISTA VÄRIÄ TODELLA TARVITSET?
Sävyttävä sampoo tai hoitoaine taittaa, syventää tai kiillottaa väriä ja huuhtoutuu pois seuraavassa pesussa. Tehokkaimmin ne tepsivät vaaleisiin hiuksiin, joihin ne voivat tarrata kiinni tiukastikin.
Sävyttävät pesu- ja hoitoaineet ovat ihanteellisia, kun haluat pidentää värjäysväliä tai vähentää esimerkiksi vaalennetun tukan keltaisuutta.
Suoraväri eli sävyte on aine, joka värjää hiuksia ilman hapetinta. Suoravärillä voidaan tummentaa, syventää tai vaihtaa värin vivahdetta. Se jää hiusten pintaan ja haalistuu pois 6–10 pesussa jättämättä tyvikasvua. Huokoisissa hiuksissa suoraväri pysyy pidempään – ja jopa jämähtää niihin.
Kasviväri on kokonaan luonnon ainesosista tehty aine, joka jää hiusten pintaan ja peseytyy pikkuhiljaa pois. Kasvivärejä valmistetaan esimerkiksi hennasta, indigosta, punaviinistä ja kävyistä. Niitä käyttävät ekokampaajat.
Kevytväri tummentaa, kirkastaa tai muuttaa hiusten sävyä hillitysti. Kevytväreissä käytetään mietoa hapetetta, mutta se on kestoväriä hellävaraisempi. Kevytväri haalistuu pois 10–20 pesussa, elleivät hiukset ole erityisen rasittuneet.
Kestoväri on pysyvä. Siinä hiusten pinta avataan, ja väri tunkeutuu sisään. Kestovärillä voidaan peittää harmaat, muuttaa väriä radikaalisti, tummentaa ja vaalentaa. Pesut, lämpömuotoilut ja aurinko kuluttavat ja haalistavat väriä, mutta se lähtee kokonaan pois vain kasvamalla.
Vaalennus on kestovärjäystä voimakkaampi kemiallinen käsittely. Se poistaa hiuksista kaiken pigmentin. Mitä tummempi lähtökohta ja vaaleampi lopputulos, sitä voimakkaampaa hapetetta on käytettävä.
Värinpoisto on vaalentamista. Se poistaa tukasta hiusvärin lisäksi sen alkuperäisen pigmentin, ja hiuksista tulee vaaleanoranssit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti